Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a fémből otthon

H

Mindannyiunk otthonában vannak fémtárgyak: konyhai eszközök, dísztárgyak, kovácsoltvas bútorok vagy valami más. Mindegyiknél fennáll a korróziós károsodás veszélye. A fürdőszobában a nem megfelelő karbantartás miatt rozsdafoltok keletkeznek a fürdőszobai szerelvényeken.

Ezért tudnia kell, hogyan távolítsa el a rozsdát a különböző felületekről, és állítsa vissza korábbi vonzerejüket.

Íme, hogyan kezelje a rozsdát otthon, hogy ne tegyen kárt a fémszerkezetekben. Vegye figyelembe az egyszerű és megfizethető lehetőségeket, és beszéljen a speciális rozsdaeltávolítókról is.

Az alább felsorolt népi módszerek a rozsda elleni számos gyógymód közül valók. Vegye figyelembe, hogy ezek a jogorvoslatok valóban jó eredményeket mutatnak. Idővel kipróbálták őket, és számos háziasszony konyhájában és fürdőszobájában bizonyítottak.

Mosd el a rozsdát ecettel

A legnépszerűbb népi gyógymód az ecet. Sok háziasszony használja a penész és a szagok eltüntetésére.

 • Ha meg akar szabadulni a rozsdától egy tárgyon, tegye a következőket
 • Helyezze a tárgyat egy edénybe, töltse meg ecettel, és zárja le hermetikusan.
 • Körülbelül egy napig hagyja állni, ha nincs sok rozsda, kevesebb időre van szükség. A folyamat felgyorsítható a felület óvatos súrolásával fémszivaccsal vagy kefével.
 • Folyó vízzel öblítse le a maradék ecetet és a rozsdát.

Az alma- vagy borecet a legjobb, mivel ezek agresszívebbek, és ezért jobban harcolnak a rozsda ellen; az ecetet nem szabad alumíniumfelületeken használni, mivel károsíthatja a védőbevonatot.

A rozsdafoltok eltávolítása a WC-csészéből

Használjon ecetet a WC-kagylóban lévő folyóvíz nyomainak eltávolítására.

 • A szifonból fúvóval távolítsa el az összes vizet.
 • Víz helyett töltse meg ecettel.
 • Fedje le a WC-csésze felületét és peremét ecettel átitatott vattával. Fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán át (12 óra).
 • Reggel dobja ki a vattát, és súrolja le az egész felületet egy kemény szivaccsal.
 • Többször öblítse ki. Az ecet a rozsdát oldható vasacetáttá alakítja, amely vízzel könnyen lemosható.
 • A WC felületét úgy tervezték, hogy ellenálljon a napi fertőtlenítőszerek és a durva vegyszerek használatának. Ezzel azonban nem szabad visszaélni, mivel a mázszerkezet felső rétegének sérülése gyorsabb szennyeződést és a megjelenés romlását eredményezi.

Az általános síkbeli tisztítás eltávolítja a rozsdát és más makacs szennyeződéseket a felületekről; a rendszeres tisztítás megakadályozza ezek megjelenését. Használhatsz WC-csészehólyagokat is, hogy tisztán tartsd a vízvezetékeket. Ezek megakadályozzák a rozsda megjelenését.

A rozsda eltávolításának gyengéd módja sóval és citrommal

A rozsdás konyhai eszközök használata ronthatja a fogakat, és epehólyag-, bél- és veseproblémákat okozhat. Ez a módszer segít eltávolítani a rozsdát az edényekről és evőeszközökről, és segít megtisztítani a fém mosogatót. Gazdaságos, egyszerű és hatékony. És ami a legfontosabb, lehetővé teszi, hogy elérje a nehezen hozzáférhető területeket.

 • Vegyünk egy egész citromot, és vágjuk félbe.
 • Az egyik felét szórjuk meg durva sóval.
 • Dörzsölje a rozsdás területet a citrommal, mint egy szivaccsal. Ha a só kezd sötétedni, adjunk hozzá még egy keveset. A folyamat során látni fogja, hogy a rozsda eltűnik.
 • Amikor a rozsda lemosódott, hagyja az edényeket 10-15 percig állni. Az idő letelte után öblítse le a sót tiszta vízzel, és papírtörlővel távolítsa el a nedvességet.

Ez a módszer a kisebb rozsdafoltok esetében hatékony. Egy építkezésen például eltávolítja a rozsdás szögfoltot. Ha a felület mélyen behatol, a módszer nem biztos, hogy nagyon hatékony.

A rozsda eltávolításának hatékony módja szódabikarbónával

Keverje össze a vizet és a szódabikarbónát paszta állagúra. Ezt a pasztát 20-30 percig kell a felületre felvinni. Az idő elteltével pedig tisztítson meg mindent egy kemény szivaccsal vagy kefével.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a módszer nem alkalmas, ha a rozsda már alaposan beágyazódott a fémbe.

A rozsda eltávolítása a fürdőszobából háztartási vegyszerekkel

A piacon ma már számos olyan vegyszer van forgalomban, amelyet a rozsda eltávolítására terveztek.

A Comet, a Domestos és a Sanox kiválóan eltávolítja a rozsdát a WC-kagylóból.

Ez utóbbi termék alacsony ára ellenére hatékony.

A Cillit BANG, a Mr. Muscle és az Unicum termékcsaládok a felületek kíméletes tisztítására tervezett spray-ket tartalmaznak, mind a fürdőkádak, mind a WC-k számára.

Magának a kádnak a tisztításához olyan termékeket válasszon, amelyeken a „fürdőkádakhoz” felirat szerepel. Az agresszív vegyszerek használata ugyanolyan könnyen tönkreteheti az akrilfelületeket, mint a csiszolóanyagok.

Otthonának takarításakor felelősségteljesen válasszon tisztítószereket. A fürdőkádak tisztításakor ne használjon WC-kagylótisztítót. Ez a gyakori hiba a felületek károsodásához, a megjelenés elvesztéséhez és veszélyes baktériumok elszaporodásához vezet.

Mechanikus rozsdaeltávolítás

Ha nem szeretne vegyszereket vagy a fent említett módszereket használni, akkor egy radikálisabb megoldáshoz – a fém mechanikus tisztításához – folyamodhat.

Az első lehetőség a fém csiszolópapírral történő tisztítása. A felületet először egy durvább szemcséjű csiszolókendővel, majd egy finomabb szemcséjű ronggyal tisztítjuk meg. A legfontosabb, hogy mindent alaposan megtisztítson, és ne hagyjon ki semmilyen rozsdás területet – különben gyorsan újra megjelenik.

A második lehetőség egy kézi vagy mechanikus kefe használata fém bolyhokkal. A terméket a tisztítás során szorosan be kell szorítani egy csővázba. Az, hogy mennyi ideig kell tisztítani a felületet, attól függ, hogy mennyire sérült. Javasoljuk, hogy sárgaréz bevonatú drótkeféket használjon. Ezek a leghatékonyabbak a korrózió ellen.

Ezeket az eljárásokat paraffinnal történő zsírtalanítással és speciális korróziógátló alapozó felhordásával fejezze be. És természetesen mindent zománc- és akrilfestékkel kell festeni, hogy megvédje a fémet a korróziótól.

Ezek a módszerek nagyszerűek, ha a kovácsoltvas vagy kerti bútorok rozsdáját szeretné eltávolítani. Jók a fém belső alkatrészekhez is.

Háztartási vegyi anyagok: rozsdaeltávolítók

Itt az ideje, hogy beszéljünk a korrózió elleni küzdelemre szolgáló speciális termékekről, amelyeket rozsdaátalakítóknak neveznek. És itt vannak a leghatékonyabbak.

Zincar

Orosz eredetű átalakító, rendkívül hatékony formulával a rozsda ellen a vasfémeken. Sós cinkvegyületeket tartalmaz. Nemcsak eltávolítják a korróziót, hanem megvédik a megtisztított területet annak újbóli megjelenésétől. A termék megvásárolható dobozos vagy aeroszolos kiszerelésben.

Használat után feltétlenül mossa le a terméket szódabikarbóna koncentrált oldatával. Ellenkező esetben a fém gyorsan rothad.

A Cincar rozsdaátalakító nagy tisztítási teljesítményű és megfizethető árú.

Sonax

Importált termék, amely igen népszerű az orosz autórajongók körében. Tökéletesen megbirkózik a rozsda eltávolításával a különböző fémekről.

Nem tartalmaz agresszív savakat. Ez azt jelenti, hogy a termék használható a festésen és olyan helyeken, ahol a fém érintkezik a gumival.

De rögtön meg kell jegyeznie, hogy a termék használatakor kesztyűt és légzőkészüléket kell viselnie. A termék összetétele erősen mérgező.

A Sonax alapozóként is használható – amikor megszárad, polimer vegyületté alakul.

Kolchuga

Egy újabb hazai rozsdaátalakító. A fő különbség az előző „kémiához” képest az, hogy személyi védőfelszerelés nélkül használható. Végtére is, a készítményben nincsenek savak.

A „Kolchuga” nagy áthatoló képességgel rendelkezik, és ideális az autóipari fémekhez. Nem kell leöblíteni. A felületet a kezelés előtt nem kell előkészíteni – például előzetes kaparással.

Ha egyszer megérti, hogyan kell eltávolítani a rozsdát a különböző felületekről, bármilyen terméket visszaállíthat korábbi dicsőségébe.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии