Hogyan lehet megszabadulni a penész a lakásban

H

A penész a lakásban elsősorban az egészségre jelent veszélyt, de kellemetlen szagok forrása is. Tönkreteszi a dekorációkat és elrontja az otthon megjelenését.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk

 • Mi okozza a penészgombásodást;
 • Mit tesz az egészséggel;
 • hogyan lehet megszabadulni tőle népszerű jogorvoslatok;
 • milyen háztartási vegyszereket használjunk;
 • hogyan kezeljük a penészgombát, és milyen háztartási vegyszereket válasszunk;
 • hogyan lehet elkerülni a penész újbóli megjelenését a lakásban.
 • Általános takarítást is tudunk végezni, komplex intézkedésekkel a penész eltávolítására, a penész megjelenésének megelőzésére és a maradék szagok eltávolítására.

A penészesedés okai a lakásban

A lakásban a penész kialakulásának fő oka a nedvesség. Ezért alakul ki penész a fürdőszobákban, WC-kben, konyhákban és padlásokon. A penész a házak pincehelyiségeiben virágzik, ha árvíz után nem takarítják ki időben. A penész gyakran kialakul az ablakkereteken belül a hibás ablakbeépítés miatt, az ablak és a fal illesztéseinél, valamint a fürdőszobában a csempék közötti illesztéseknél. A penész különböző helyeken is megjelenhet, például a légkondicionáló berendezések szűrőin, bútorokon és mosógépdobokon.

Példa a penészre egy lakás ablakpárkányán. A nedvesség és a huzat miatt jelent meg.

A penész gyakori vendég a lakásokban, ahol sok virág van, amelyeket rendszeresen öntözni kell. Ez növeli a helyiség páratartalmát.

A penészspórák még akkor is bejutnak a lakásba, ha az szellőztetve van. A rossz szellőzéssel és elszívással rendelkező épületekben gyorsan kialakul a penész. Ha nem megfelelően látja el a feladatát, a lakás páratartalma megnő.

A penész elszaporodhat a tapétán, gipszkartonon, csempéken stb. Nem számít, hogy milyen anyagot használnak a lakás falaihoz, padlójához és mennyezetéhez. A penészgombák szobahőmérsékleten és 70% feletti páratartalom mellett minden felületen jól fejlődnek.

Penészgombák a lakásban: egészségügyi kockázat

A penészgombák különösen veszélyesek a gyermekek, a terhes nők és az idősek számára. Spórái a levegőben terjednek, új felületeket fertőznek meg, és bejutnak az emberi szervezetbe.

A penészgombák a legveszélyesebbek az emberekre:

 • asztma
 • Allergiák
 • tüdőgyulladás
 • gyakori fejfájás
 • depresszió
 • gyulladásos bőrbetegségek
 • stb.
 • Ha penészes lakásban lakik, hosszabb időn keresztül megfázhat és influenzát kaphat.

Számos penészgomba súlyos kórképeket is okoz, például máj- és vesekárosodást és tüdőtágulást.

A FÁK-országokban gyakori penészgombák számos típusa patogén, azaz különböző betegségek kórokozója.

Nem nehéz megszabadulni a fürdőszobai fugák penészétől, hacsak nem hatolt mélyen a fugaszerkezetbe. Ellenkező esetben egyszerűbb és hatékonyabb a régi fugázóanyag eltávolítása és új fugázóanyag behelyezése. Ha a fugák epoxi habarcsból készülnek, akkor nem érinti őket a penész.

A fent felsorolt veszélyek miatt, ha penészt talál a lakásában, akkor vagy kezdje el maga eltávolítani, vagy vegye igénybe takarító segítségét.

Hogyan lehet megszabadulni a penész helyi jogorvoslatokkal
Ebben a cikkben olyan eszközöket fogunk megvizsgálni, amelyek szinte minden háziasszony számára elérhetőek. Nem valószínű, hogy bármit is vásárolnia kell.

Ecet

Nedvesítse meg a sérült felületet ecettel, és alaposan szivaccsal törölje át. Egy szórófejes flakont is megtölthet ecettel, és ráfújhatja a helyre.

A szennyeződés 80%-a első próbálkozásra lejön; a fennmaradó érintett területeket újra kell kezelni. Jól szellőző helyen dolgozzon, mivel az ecetnek nagyon szúrós és kellemetlen szaga van.

Nem osztom a háziasszonyok azon vágyát, hogy mindent ecettel tisztítsanak meg. Az ecet és az ecetsav Ph-értéke, amely minden élelmiszerboltban megtalálható, 2-3 között mozog. Ha szeretné, természetesen a felújítás utáni takarításkor ecettel is lemoshatja a cementet. De minek, amikor a vegyipar olyan fejlett, hogy mindenféle szennyeződésre több tucatnyi rendkívül hatékony mosószer létezik.

Megoldás

Keverjen össze 100 ml vizet, 50 ml ecetet, 50 ml hidrogén-peroxidot és 25 ml bórsavat, majd melegítse a keveréket 60 °C-ra.

Súrolja le az érintett területet az oldattal, súrolja le kefével, majd öblítse le vízzel.

A fürdőszobai vagy konyhai csempeburkolatokról a legjobban per ecetsavval lehet eltávolítani a gombát.

Itt a per ecetsav erős oxidálószer, míg a bórsav gyenge, és inkább fertőtlenítőszerként használják. Maga az oldat instabil, és lehűlés közben hatástalanná válik. Használatakor védeni kell a nyálkahártyákat és a légzőszerveket. Ez a keverék biztosan működik különböző felületeken, de néha könnyebben megszabadulhat a penésztől.

Whitewash

A meszelő olyan háztartási tisztítószer, amely minden háziasszonynak van. Mivel elég sokoldalú, mindenféle káros baktérium ellen kiváló, és fertőtleníti a felületeket.

Használjon klórtartalmú fehérítőt, kezelje a felületet, és hagyja ázni 5-30 percig. Törölje át az érintett területet egy kemény szivaccsal vagy kefével. Ezután alaposan öblítse le vízzel. Viseljen kesztyűt, és szükség esetén szellőztesse ki a helyiséget.

Ne használjon fehérítőt műanyagokon, mivel az kémiai égési sérüléseket okozhat a felületen.

A meszelés hátterében pedig nézzük meg, melyek a leghatékonyabb háztartási vegyszerek a penész elleni küzdelemben.

(A meszelés használata jó tanács. A termék hatékony, nem kell előtte más szennyeződéseket eltávolítani, és könnyen használható. Az illata természetesen tetszés szerint, de használat után könnyen eltüntethető).

Otthoni jogorvoslatok

Összegyűjtöttük a 3 legjobb penész elleni gyógymódunkat kifejezetten az Ön számára, legalábbis jó eredményt érnek el. A Help Clean nevű helyi takarítócég tapasztalataira is támaszkodtunk. Ezeket a vegyszereket a penész és maradványai eltávolítására tervezték a kemény felületekről, a szennyeződések eltávolítására a szőnyegekről és a textíliákról pedig száraz tisztításra van szükség.

Hogyan lehet megszabadulni a penésztől a lakásban a háztartási vegyszerek segítségével?

SАVО

Megbízható cseh penész elleni szer. Elpusztítja a penészgombákat, megakadályozza azok szaporodását, és rendszeres használat esetén jó profilaktikum. Az SVO hatóanyaga a nátrium-hipoklorit.

Ideális a penész eltávolítására fürdőszobákban, szaunákban, padlásokon és vidéki házak pincéiben.

A kész oldatot 20-30 percig kell a felületre felvinni, majd vízzel lemosni. Az eljárást csak kétszer kell megismételnie ahhoz, hogy a gomba teljesen eltűnjön.

Ez egy megbízható vegyszer, amelyet könnyű megtalálni az online boltban. Használatakor az eredmény azonnal látható, a felületek mintha varázsütésre világosítanának. Száradás után nem hagy maradványokat. Ajánlom ezt a terméket azoknak, akik saját maguk akarnak küzdeni a penész ellen. Ezzel a tisztítószerrel jól fog járni.

DALE

Ez a hazai „kémia” klór és származékai nélkül. Ez egy univerzális termék, amelyet a penészgombák és gombák elleni küzdelemre terveztek.

A terméket különböző felületeken, például téglán, fán, gipszkartonon és betonon használható. Alkalmas beltéri és kültéri falak kezelésére. Rendkívül átható. Nem pusztítja el a dekorációkat. Vízzel könnyen lemosható.

Ecsettel, hengerrel vagy permetezővel vigye fel a felületre. A terméket a penészkárosodás mértékétől függően 1-2 napig hagyja az érintett falfelületen, és szükség esetén alkalmazza újra.

A termék használatakor mindig viseljen légzőkészüléket. Jól szellőztesse a helyiséget.

Ez a vegyszer alkalmas nagy területek kezelésére, de a klór hiánya a készítményben befolyásolja a termék tartósságát. Előfordulhat, hogy a felületet többször kell kezelni, és a jó eredményhez néhány napra is szükség lehet.

HG

A HG egy másik hatékony penészoldó. Ez a termék Hollandiában készül, és jó munkát végez vakolaton, csempén, gumin és különböző szilikonokon. Könnyen fel lehet fújni, és a száradási idő nem haladja meg a 10 percet.

A termék kis koncentrációban klóros fehérítőt tartalmaz, ezért klóros szagot áraszt, és a helyiséget a termék használata után ki kell szellőztetni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a termék nem távolítja el a penészen kívüli szennyeződéseket.

Ez a termék jó munkát végez a fürdőszobában lévő penészfertőzött fugák ellen. Szerintem „haladó” háziasszonyok számára nagyszerű, és minden hipermarketben kapható. A kis mennyiség elég hosszú ahhoz, hogy megakadályozza a penészesedést.

A piac a penész elleni szerek szélesebb választékát kínálja. Önön múlik, hogy melyiket választja. Javasoltuk a legnépszerűbb lehetőségeket.

Hogyan lehet megszabadulni a penész szagától

Ha egy helyiség nagy részét penész fertőzte meg, a penész eltávolítása után is maradhat kellemetlen szag. Megszabadulhatsz tőle népi módszerekkel: szellőztetéssel, spray-vel vagy füstölővel.

Ezek az egyszerű módszerek tökéletesen elfedik a kellemetlen maradék dohos szagot.

Az álcázás a helyes szó. Végül is a spray-knek és spray-knek valójában semmi közük a szagok eltávolításához. A szag fokozatosan elmúlik, és legalább néhány hétbe telik, mire teljesen eltűnik. Ez az időtartam egy órára csökkenthető az ózonozással. Az ügyfelek azt mondják, hogy a kezelés után olyan szaga van, mint „a zivatar után”, ami az orvosi rendelőkben is előfordul, a kvarckezelés után.

Hogyan lehet megszabadulni a penésztől és szagától azonnal és tartósan
Van a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a gomba eltávolításának és az újbóli megjelenés megelőzésének. Kérjen szakmai segítséget.

Cégünk, a Help Clean, penészmentesítést végez bármely lakóépületből. Speciális eszközöket és berendezéseket használunk. Nemcsak a penészgombákat, hanem mindenféle gombát megszüntetünk. Megakadályozzuk továbbá, hogy újra megjelenjenek, és tisztán tartjuk a levegőt a káros mikroorganizmusoktól.

Takarító személyzetünk a hazai Pro-Brite gyártó professzionális vegyszereit használja. A veksa összetételében klórvegyületek vannak, de nincs szúrós szaga. Lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a penészgombától számos felületen.

A penész szakszerű eltávolítása vegyszerekkel. A PPE-szakértő kezeli azokat a területeket, ahol penész alakul ki

Ha a szellőztető rendszerek nem működnek megfelelően, a penész nem előzhető meg, csak megelőzni lehet. A lakás karbantartó takarításakor különös figyelmet fordítanak a nedves területekre, hogy csökkentsék a penész kialakulásának és kialakulásának kockázatát. A lakás általános takarítása során is megtisztítja és fertőtleníti a gombával fertőzött felületeket. Ha a nagy felületek bizonyos mélységig fertőzöttek, akkor azokat szét kell bontani, és vegyszerekkel kell kezelni a falakat, a padlót és a mennyezetet.

Miután minden penészes szennyeződést eltávolítottunk, a levegőt ózonozással megtisztítjuk a spóráktól és a káros mikroorganizmusoktól. Javasoljuk továbbá a hideg területek szigetelését és a kipufogórendszer felszerelését.

Hogyan lehet megelőzni a penész újbóli megjelenését?

Végezetül szeretnénk néhány tippet adni arra vonatkozóan, hogyan előzheti meg a penész kialakulását otthonában.

 • Szabályozza a beltéri páratartalmat légkondicionáló berendezés beszerelésével, a szobák szellőztetésével, a konyhában páraelszívó használatával, valamint a szennyes ruhák erkélyen történő szárításával.
 • Tartsa a lakást szobahőmérsékleten. Különösen télen, hogy megakadályozza a páralecsapódás kialakulását, amely a penész tenyészőhelye.
 • Rendszeresen takarítsa ki a lakást. Ez segít felismerni a penész első jeleit, és gyorsan megszabadulni a penésztől.
 • Ne öntözze túl a virágokat a lakásban, hogy a páratartalom ne növekedjen.
 • Ne zárja be a mosógépet közvetlenül mosás után, szárítsa ki a mosószeres fiókot és a dobot.
 • Tartsa be ezeket a szabályokat, tegyen megelőző intézkedéseket a potenciálisan penészveszélyes területek kezelésére, és élvezze, hogy tiszta és egészséges lakásban élhet.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии