Hogyan tartsa tisztán a lakását

H

Takarítás árak. Úgy gondolja, hogy nehéz tisztán tartani a lakását? Nincs elég ideje vagy energiája egy nehéz munkanap után? Ebben a cikkben eloszlatjuk ezeket a népszerű tévhiteket. Íme egy gyors, könnyen követhető takarítási terv, amely napi 20 percnél többet nem vesz igénybe.

A tisztaság a folyosón kezdődik

A színház a ruhatárral kezdődik, a ház az előszobával. Az előszoba az, amely az első benyomást kelti a lakásról és tulajdonosáról. Ezenkívül itt gyűjtik a legtöbb szemetet, amelyet cipőkön hordanak be az utcáról, majd szétszórják a lakásban.

A folyosó folyamatos tisztán tartása:

 • Helyezzen egy szőnyeget a bejárati ajtó elé a folyosó felőli oldalon. Ez lehetővé teszi, hogy Ön és a háztartása megtörölje a lábát, mielőtt belép a lakásba. Így kevesebb homok és szennyeződés kerül a folyosóra.
 • Tárolja cipőit egy szekrényben, vagy vásároljon cipőtálcát. Ez is csökkenti a padlón lévő homok mennyiségét.
 • Ha nincs szőnyege, győződjön meg róla, hogy a padlót naponta vizes tisztítással tisztítják. Lehetőleg este, amikor mindenki otthon van. Ha van szőnyeg, minden nap porszívózzon.
 • Előszobabútorainak cseréjét tervezi? Akkor fontolja meg a gardróbszekrényt. Nincs tetejük, mint a klasszikus szekrényeknek, így nem kell folyton átmászni rajtuk, hogy letörölje a port.
 • Minden olyan cipőt, amelyet éppen nem visel, például téli, őszi vagy nyári cipőt, a kijelölt helyen kell tárolni.

Amikor hazaérsz, ne dobd az éjjeliszekrényre a kulcsokat, az újságokat és a levélszekrényből kivett szórólapokat. Vegyen egy kulcstartót a kulcsoknak, a szórólapokat tegye a szemétbe, az újságokat pedig tartsa a megfelelő helyen. Ellenkező esetben, mint a gyakorlat mutatja, ez a sok papírhulladék egy hétig felhalmozódhat az éjjeliszekrényen, és elronthatja az előszoba megjelenését.

A fenti tippek mindegyike egyszerű, nem nagy erőfeszítéssel és időigényes. Elég, ha hozzászoktatja magát és a háztartás tagjait. Akkor mindig rend lesz a folyosón.

Hogyan tartsuk rendben a nappalit és a hálószobát?

A nappali és a hálószoba olyan helyiségek, amelyeket nehéz mindig tisztán tartani, de kis erőfeszítéssel rendben tarthatók.

A rendrakás első szabálya, hogy mindent tegyünk vissza a helyére. Tévét néztél, tedd vissza a távirányítót. Ha könyvet olvas, hagyja a dohányzóasztalon vagy az éjjeliszekrényen, de ne a kanapén, a fotelben vagy bárhol máshol. Ez mindennel így van. Nem nehéz, de meg fog lepődni, hogy mennyivel kevesebb munkája lesz a lakás takarításának befejezéséhez.

A második szabály, hogy ne együnk a nappaliban és a hálószobában. Csak a konyhában egyél. Néhány embernek nehéz lesz megszabadulni ettől a szokástól, de ha azt szeretné, hogy a szobái mindig tiszták legyenek, akkor muszáj lesz.

Egy másik rossz szokás, amitől meg kell szabadulni – a széken lógó és halmozott dolgok. Vásároljon erre a célra egy inast. A felsőruházatot mindig az előszobában lévő fogason tartsa.

Ébredés után mindig ágyazz meg. Csak fél percet vesz igénybe. A bevetetlen ágy a legzavaróbb dolog a hálószobában.

Mindkét helyiségben hetente 2-3 alkalommal mossa fel és porszívózza fel a szőnyegeket. Így a törmelék nem gyűlik fel a padlón, és nem kerül az ágyba. Ez a megközelítés ráadásul a jövőben sokkal könnyebbé teszi az általános takarítást.

Hogyan tartsa rendben a konyháját naponta

A konyha nagy figyelmet igényel. Főzéskor a főzési füst és a zsír hajlamos a készülékek és a bútorok felületén koncentrálódni. Ez foltokat, fényvesztést és általános vonzerővesztést eredményez.

Úgy tűnhet, hogy sokáig tart tisztán tartani a konyhát. De nem így van. A kulcs az, hogy tartsuk magunkat néhány egyszerű szabályhoz.

Mosd meg főzés közben és közvetlenül evés után. Ez megakadályozza, hogy felhalmozódjanak a mosogatóban. Ne hagyja bent őket egy éjszakán át, hanem azonnal tegye be őket a mosogatógépbe. Akkor jó lesz reggelente egy tiszta konyhába sétálni, és egy finom, meleg reggelit vagy egy csésze kávét elfogyasztani.

Az edények elmosása mellett a bútorok és a készülékek felületét is nedves tisztítással kell megtisztítania. Egyszerűen törölje le őket egy nedves ruhával, majd törölje szárazra.

Dobja ki a hulladékot naponta, még akkor is, ha a zsák még nem telt meg. Ezt a legjobb reggel, munkába menet elvégezni – vigye magával a zsákot, és útközben dobja le a szemétledobóba. Ez megvédi a konyhát a bomló élelmiszerhulladék okozta kellemetlen szagoktól.

Legalább 3 naponta egyszer mossa le a tűzhely felületét. És a sütőt minden sütés után. Ez megakadályozza a makacs foltok hosszú időbe telik eltávolítását és a kellemetlen szagok megjelenését.

Hetente egyszer takarítsa ki a hűtőszekrényt, és dobja ki a fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszereket. Használjon különleges aromákat. Ez segít abban, hogy a hűtőszekrényed illatos maradjon a kombinációban.

A bútorok és készülékek zsírral szembeni védelme érdekében szereljen páraelszívót a tűzhely fölé. Ez az egyik leghatékonyabb módja a konyha tisztán tartásának.

Nedves felmosás a padlón minden nap. Ennek oka, hogy gyakran olaj, zsír és füstgőzök fröccsennek rá.

A konyha rendben tartásának ezek az egyszerű módjai segíthetnek abban, hogy otthonos maradjon, és naponta mindössze 10-20 percet töltsön vele.

Tiszta fürdőszoba – egészséges család

Minden lakásban a legveszélyesebb baktériumok a fürdőszobában rejtőznek. Ennek oka a folyamatosan magas páratartalom – a káros baktériumok legjobb táptalaja.

Ahhoz, hogy a WC mindig tiszta maradjon, elegendő:

 • A WC-csésze belsejét naponta tisztítsa meg súrolószerrel és mosószerrel, a külsejét pedig nedves ruhával törölje át: beleértve az ülőkét, a fedelet és a mosdókagylót is. Használjon klórtartalmú mosószert, hogy elpusztítsa a baktériumokat és megakadályozza a szaporodásukat.
 • Tisztítsa meg naponta a WC-ajtókilincseket. Ezek nagy mennyiségű káros baktériumot gyűjtenek össze, amelyek fertőző betegségekhez vezethetnek.
 • Minden nap tisztítsa meg a WC padlóját. Használjon klóros tisztítószereket, ha a padlóburkolat megengedi. Tartsa mindig tisztán az alapléceket és a kerámiacsempe falakat.
 • A fürdőszoba tisztán tartásához kövesse az alábbi irányelveket.

Zuhanyoztál vagy fürödtél? Mossa ki a kád belsejét, és törölje át a tetejét száraz ruhával, hogy eltávolítsa a csöpögéseket.

 • Tisztítsa meg a csaptelepet naponta egy száraz mikroszálas ruhával. Így mindig fényes marad.
 • Minden reggel és lefekvés előtt törölje át a mosdótál belsejét, hogy mindig tiszta és fehér legyen.
 • Ha elfogy a sampon, a tusfürdő, a krém vagy más piperecikk, azonnal dobja ki az üres üveget vagy tégelyt. Ne gyűjtse őket a fürdőszoba vagy a zuhanyfülke sarkában.
 • A törölközőket csak a törölközőtartón, vagy még jobb, ha az erkélyen szárítja meg.
 • A kádban gumiszőnyeget használjon, ne szövetszőnyeget. A szövet jól magába szívja a nedvességet, ami nedvességhez és kellemetlen szaghoz vezet.
 • Minden piszkos ruhát a szemétkosárba kell tenni, nem a kampókra, és semmiképpen sem a nappaliban és a hálószobában lévő székekre.
 • Zuhanyzás után hagyja nyitva a fürdőszoba ajtaját. Így szellőzteti a helyiséget, és megelőzi a nedvesség kellemetlen hatásait: rossz szagokat, penészgombákat, csípős bogarakat stb.

Ha betartja ezeket a tippeket, biztosíthatja, hogy fürdőszobája tiszta és otthonos maradjon.

Még néhány tipp

Végezetül íme néhány általános tipp a lakás tisztán tartásához.

 • Ne tartson otthon dobozokban olyan cipőket, kütyüket és háztartási gépeket, amelyeknek lejárt a garanciája. Ezek sok helyet foglalnak el, zsúfolják a szekrényeket és az erkélyeket, és gyakran egyáltalán nem használják őket a mindennapi életben.
 • Részesítse előnyben a szorosan záródó bútorokat. Ez megakadályozza, hogy a polcok és szekrények porosodjanak. Elég hetente egyszer nedves ruhával letörölni őket.
 • Ne tegye túl zsúfoltá a hálószobát bútorokkal és szőnyegekkel. Így kevesebb időt és energiát fogsz fordítani a szobád rendben tartására.
 • Szerezzen be egy robotporszívót. Ez nagyban megkönnyíti a napi takarítási rutint.
 • Ne töltsön 20 percnél többet a takarítószolgálatnál. Így nem fájdalmas egy nehéz munkanap után.
 • Ha egyáltalán nincs ideje arra, hogy tisztán tartsa a házát, hetente egyszer vagy kétszer hívhat egy takarítót, aki megteszi ön helyett.

Amint látja, könnyű tisztán tartani a lakást. Elég, ha követi a fent javasolt szabályokat.

Lehet, hogy szívesen követné minden tanácsunkat, de elfoglaltsága és állandó fáradtsága miatt nincs rá energiája. Akkor vegye igénybe takarító szakembereink segítségét. Míg ők szakszerűen takarítják a lakását, Ön pihenhet egy nehéz munkanap után.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии