Mi az az ózonozás és miért van rá szükségünk?

M

Az ózonozás a felületek, a levegő és a víz fertőtlenítésére és fertőtlenítésére szolgáló technológia. Több százszor hatékonyabb, mint a kémiai fertőtlenítés, a klórozás, a kvart és más hasonló intézkedések.

Az ózonozás lényege az ózon káros baktériumokra, vírusokra és gombákra gyakorolt hatása. Az emberre káros kórokozók – beleértve a koronavírust (SARS-CoV, COVID-19) – nem élik túl a kezelést.

Az ózonizálás speciális ózonizátorokkal történik. A közönséges levegőt (O2) szívják be, és elektromos kisülés hatására háromatomos ózonná (O3) alakítják át. Ezután belép a helyiségbe, és megtámad minden ott lévő mikroorganizmust. És mivel ez egy gáz, be tud hatolni a nehezen hozzáférhető helyekre, repedésekbe és mikrorepedésekbe.

Mi az ózon

Az ózon egy természetes gáz, amely az oxigén és az elektromos kisülés kölcsönhatásából keletkezik. Magas baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, és a legerősebb oxidálószer.

Az ózon kívülről és belülről is elpusztítja az összes vírus sejtjeit. Megakadályozza a patogén baktériumok szaporodását, megállítja a vírusok emberi sejtekhez való kötődési képességét, és teljesen elpusztítja őket.

A természetben egy zivatar után érezhető az ózon – a frissesség illata a levegőben.

Miért van szükség az ózonozásra

A fentiekből megállapítható, hogy a fertőtlenítéshez és a fertőtlenítéshez ózonozásra van szükség. Aktívan használják:

 • ivóvíz, felületek és beltéri levegő kezelése;
 • a kellemetlen szagok, például égett, dohány, vizelet, penész, gomba, hulla szagok stb. eltávolítása;
 • Cipők, ruházat, ágyneműk és különböző textíliák sterilizálása;
 • a szagok eltávolítása és az autók belső terének fertőtlenítése;
 • csótányirtás, poratkák, egerek és patkányok elleni küzdelem;
 • orvosi, kereskedelmi és nyilvános helyiségek fertőtlenítése.

Fontos továbbá az ozonozást olyan lakásokban, házakban és helyiségekben is elvégezni, ahol influenzás, akut légúti fertőzésekben és légzőszervi megbetegedésekben szenvedő betegek tartózkodnak.

Az ózonozás előnyei és hátrányai

Előnyök a

 • Az ózon 100%-ban elpusztítja az összes vírust, baktériumot, csírát, gombát és egyéb káros mikroorganizmust. Több mint 300-szor hatékonyabb, mint más fertőtlenítési módszerek.
 • Az ózonozás eltávolítja a helyiségek áporodott szagát: a tűz utáni égést, az árvíz utáni nedvességet, a dohányt, a rothadást, valamint a háziállat vagy emberi vizeletet.
 • Csak levegőre van szükség a kívánt koncentrációjú ózon előállításához – vegyszerek használata nélkül.
 • Az ózonozás után az ózon gyorsan lebomlik, és visszaalakul tiszta oxigénné, ami biztonságos az emberek számára.
 • Egész helyiségek, valamint különböző tárgyak, ruhák, víz és élelmiszerek is ózonizálhatók.

Hátrányok

 • Az ózonozást tapasztalt szakembernek kell elvégeznie, aki figyelemmel kíséri a folyamatot és a levegő ózonkoncentrációját.
 • Az ózon méreg. Ezért emberek, háziállatok és bizonyos típusú növények nem tartózkodhatnak a helyiségben az ózonozás alatt.
 • Az ozonizátor drága készülék, amelyet nem mindenki engedhet meg magának. Költséghatékonyabb és biztonságosabb, ha megrendeli az ozonozási szolgáltatást.
 • Az ózon maga is erős oxidálószer, amely nagyon magas koncentrációban károsíthatja a berendezési tárgyakat (pl. a gumit).

Veszélyes-e az emberre az ózonozás?

Ha nem tapasztalt és tapasztalatlan személy alkalmazza, nemcsak az embereket, hanem a háziállatokat is veszélyezteti.

Az ózon mérgező, mérgező és az 1. osztályba tartozó anyag. Védekezés nélkül, magas ózonkoncentrációnak való tartós expozíció az orr és a szem nyálkahártyájának irritációját, köhögést, szédülést vagy fejfájást okozhat. Súlyos mérgezés orvosi ellátást és kórházi kezelést igényel.

Szeretné otthonát ozonozással kezelni és megóvni egészségét? Akkor azt tanácsoljuk, hogy bízza szakemberre a feladatot.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии