Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a hűtőszekrény szagától?

H

Kellemetlen szag van a hűtőszekrényében? Ne idegeskedj. Nem számít, milyen jó háziasszony vagy, ez ellen senki sem lehet immunis. De ezt meg lehet oldani. Most megmutatjuk, hogyan.

A hűtőszagok okai

Mielőtt megszabadulna a szagoktól, meg kell értenie az okokat. Van néhány.

 • Romlott étel. Ha egy termékről a hűtőszekrény távoli sarkában vagy egy tartályban felejtett, lehet, hogy megromlott.
 • Nem hermetikusan lezárt élelmiszerek. Egyes élelmiszerek, még ha frissek is, kellemetlen szagot árasztanak a hűtőszekrényben.
 • Penész. A páralecsapódás a penész és a kapcsolódó szagok egyik oka. Ezt a rekeszben helytelenül beállított hőmérséklet okozza.
 • Eldugult lefolyó. A leolvasztáskor a lefolyóba kerülő ételmaradékok miatt eltömődött.
 • Ventilátor meghibásodás. A modern hűtőszekrények szellőzőrendszerrel rendelkeznek. Ha a ventilátor elromlik, kellemetlen szagok szabadulhatnak fel.
 • Áramszünet. Az „elektromos hálózat” rutinmunkát végez, vagy egy áramlökés „kiütötte” a megszakítót. Ilyenkor a tulajdonosok gyakran nincsenek otthon, és előfordulhat, hogy néhány napig nem térnek vissza. Ez idő alatt a hűtőben tárolt élelmiszerek romlani kezdenek, és kellemetlen szagokat okoznak.

Mindezek az okok egy már használatban lévő hűtőszekrényben rejlenek. De mi van, ha új és pár napos?

Az új készülékeknek természetes szaga van, ami nem mindenkinek tetszik. Ezek az „illatok” a műanyagból, a fémből és a mechanizmusokhoz használt zsiradékból származnak. Általában maguktól elpárolognak. A mosószerek és a szagtalanítók azonban felgyorsíthatják ezt a folyamatot.

A szagok eltávolítása a hűtőszekrényből háztartási vegyi anyagokkal

A hűtőszekrény tisztításának legjobb és legegyszerűbb módja a speciális tisztítószerek használata.

A hűtőszekrény tisztításának legmegbízhatóbb és legegyszerűbb módja a speciális tisztítószerek használata, amelyekből széles választék áll rendelkezésre, de javasoljuk, hogy a gél, a folyékony (spray) vagy a krém formulákat válassza. Ezek kíméletesen tisztítják a hűtőszekrény belsejét – a falakat és a polcokat – anélkül, hogy apró karcolásokat hagynának maguk után.

Vannak antibakteriális termékek is, amelyek nemcsak jól mosnak és eltávolítják a szagokat, hanem fertőtlenítik is a mosott felületeket. Elpusztítják a káros baktériumokat, és védelmet nyújtanak a penész kialakulása ellen.

A kellemetlen szagok eltávolítása a hűtőszekrényből háztartási vegyszerekkel egyszerű.

 1. Vigye fel az összes belső felületre – az oldalakra, a hátlapra, a padlóra, a tetejére és az ajtó felületére. Ne feledkezzen meg a polcokról és a tárolókról sem.
 2. Alaposan tisztítsa meg a hűtőszekrény belsejét. Fordítson különös figyelmet a nehezen hozzáférhető területekre, például a sarkokra és a tömítőgumikra.
 3. Tiszta ruhával, papírtörlővel vagy viszkózszivaccsal törölje szárazra a mosott felületeket.
 4. Hagyja nyitva a hűtőszekrényt 20-30 percig, hogy kiszellőzzön. Ezután tegye vissza az összes ételt a helyére.

„Ne felejtsd el a lefolyót a hűtő alján. Az eltömődés elkerülése érdekében tisztítsa meg egy közönséges, mosószerbe mártott vattapamaccsal.”

Hűtőszekrény tisztítószerek

Íme egy lista a háztartási tisztítószerekről, amelyek segítenek leküzdeni a hűtőszekrényben lévő kellemetlen szagokat, és visszaadják a korábbi tisztaságát.

 • Ez egy orosz gyártótól származó tisztítószer, amely alkalmas hűtőszekrények belső és külső tisztítására. Nem tartalmaz erős savakat vagy lúgokat. Nem okoz bőrirritációt a kezeken. Használható a konyhai készülékek felületeinek mosására.
 • Luxus „Tiszta hűtő-fagyasztó”. Speciális tisztítószer beltéri és kültéri használatra. Minőségileg megbirkózik az ételfoltokkal, eltávolítja a különböző kellemetlen szagokat a húsból, halból, zöldségből stb. A termék növényi kivonatokon alapul. 3 ízben kapható: grapefruit, menta vagy lime.
 • Tortilla Eco. Ez a termék természetes alapon készül. Biztonságos az emberek és a háziállatok számára. Jól megbirkózik mindenféle szennyeződéssel, és eltávolítja a kellemetlen szagokat. Antibakteriális hatása is van. Nincs szúrós szaga, és nem kell lemosni.
 • Limpiya My Lovely Home. Olcsó antibakteriális spray a hűtőszekrények mosásához. Jól megbirkózik a szerves szennyeződésekkel és küzd a kellemetlen szagok ellen. Kellemes illatú és nem irritálja a kéz bőrét.
 • EFSTO. Hatékony mosószer. Alkalmas általános és alkalmi tisztításra. Segít megszüntetni és megelőzni a penész kialakulását, de klórszármazékokat tartalmaz, ezért kesztyű használata szükséges.

Megfontolhat más mosószereket is. Vagy válasszon speciális készleteket, mint például a TopHouse (folyékony tisztítószer, pamut viszkóz kendő és szagelnyelő tisztítószer).

Az üzletekben speciális hűtőszekrényre való törlőkendőket is találhat. Ezek alkalmasak a rendszeres tisztításra, és segítenek a szagok elleni védelemben. A hazai House Lux törlőkendőket vagy a német Denkmit Feuchte-t (a legjobb és leghatékonyabb megoldás) érdemes megfontolni.

A szagok népi gyógymódjai
Ha szkeptikus a háztartási vegyszerekkel szemben – például mert klórt vagy durva anyagokat tartalmaznak -, rengeteg alternatív gyógymódot kipróbálhat. Ezek segítségével pillanatok alatt megszabadulhat a büdös szagtól a hűtőszekrényében.

 • Ammónia. Hígítson fel egy evőkanál ammóniát egy liter vízben. Ezzel itassa át a hűtőszekrény minden felületét, és hagyja alaposan megszáradni.
 • Ecet. Keverjen össze egyenlő mennyiségű vizet és ecetet. Vigye fel az oldatot az összes felületre, és hagyja a hűtőben 20-30 percig, hogy az ecetszag távozzon.
 • Citromlé. Vegyünk egy evőkanál citromlevet, és hígítsuk fel ammóniával vagy dörzsölő alkohollal 1:10 arányban. A folyadékot 1:2 arányban keverje össze a vízzel. Tisztítsa meg a hűtőszekrényt, törölje szárazra és szellőztesse ki.
 • Vegye figyelembe, hogy a fenti jogorvoslatok nem távolítják el megfelelően a makacs szennyeződéseket. A kellemetlen szagot azonban gyorsan el tudják távolítani.

Ha penész van a szobában

A penész az egyik fő szagforrás. Ezért amint észreveszik, azonnal kezelni kell.

Az ajtótömítésen penészgombát kereshet. Eltávolíthatja folyékony fehérítőszerrel, amelyet bármely háztartási tisztítószerben megtalál.

Jó példa erre a klasszikus fehérítő. Hígítsuk fel vízben 1:10 arányban. Mossa le azokat a helyeket, ahol a penészt találták. Alaposan törölje le őket nedves ruhával vagy szivaccsal.

Ha folyékony fehérítőt használ, ne feledje, hogy nyissa ki a konyhaablakokat, és viseljen kesztyűt.

A penész eltávolításának biztonságosabb módja a hidrogén-peroxid használata. Egyszerűen áztasson bele egy mosogatószivacsot, és törölje át vele a penészes területeket. A végén öblítsen ki mindent tiszta vízzel.

Jó és olcsó megoldás a közönséges mosószappan használata. A penész ellen is hatékony. Mindössze annyit kell tennie, hogy sűrű szappanoldatot készít, és áttörli vele a felületet.

A fenti lehetőségek segítségével gyorsan megszabadulhat a hűtőszekrényében lévő kellemetlen szagtól. Speciális tisztítószerekhez folyamodhat, vagy használhat népi módszereket.

Mi a teendő, ha a szag továbbra is fennáll

Ha még mindig nem tud megbirkózni a szaggal, érdemes szakember segítségét kérni.

A Help Clean egy takarító cég, amely képes újra megtisztítani és illatosítani a hűtő-fagyasztóját. Kizárólag professzionális eszközöket és berendezéseket használunk, amelyek garantálják a pozitív eredményt.

Egész Szentpéterváron dolgozunk, a hét minden napján, az Ön kényelme szerint.

Hogyan tartsuk fenn a kellemes aromát a hűtőben?

Végül pedig szeretnénk néhány szakmai tanácsot adni, hogyan előzheti meg a kellemetlen szagok kialakulását.

Először is, végezzen napi hűtőszekrényauditot. Dobja ki az esetlegesen megromlott élelmiszereket.

Hetente egyszer vagy kétszer végezzen karbantartó tisztítást. Töröljön le minden felületet a szennyeződések eltávolítása érdekében, hogy megelőzze a szagok és a penész kialakulását.

Ahhoz, hogy hűtőszekrénye mindig kellemes illatú legyen, vásároljon speciális szagelnyelőt. Bármelyik boltban találhat egyet. Egyszerűen tegye a hűtőszekrénybe, és élvezze a kellemes illatot.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии