Mosható porszívó otthonra: melyiket válasszuk

M

Úgy döntött, hogy porszívót vásárol otthonába? De nem tudja, hogyan válassza ki a megfelelőt, hogy ne veszítsen és ne fizessen túl sokat?

A Help Clean takarítócég tapasztalatai alapján megmutatjuk, hogyan. Vagy tekintse meg a hat különböző porszívótípust, amelyek megfelelőek lehetnek az Ön számára.

A botporszívók előnyei és hátrányai

Először is soroljuk fel az otthoni porszívó előnyeit és hátrányait.

Előnyök és hátrányok

 • Könnyen tisztítható a szennyeződés a padlóról. Ne tisztítsa a vastag bolyhos szőnyegeket és burkolatokat.
 • Nedvesen és szárazon is tisztítható. Nedvességet hagy a tisztított felületeken.
 • Tisztítsa meg a kárpitozott bútorokat. Minden tisztítás után karbantartást igényel.
 • Takarítsa fel a kiömlött folyadékokat. Tömör és nehéz.
 • Párásítja és tisztítja a levegőt. Drágább, mint a hagyományos porszívók.
 • Szedje fel az apró, durva törmeléket, a háziállatok szőrét és szőrét. Több áramot fogyasztanak, mint a klasszikus modellek.
 • Tapasztalataink szerint a nedves porszívó hátrányai minimálisak. A hátrányokat ellensúlyozza a nagy hatékonyság és a könnyű tisztíthatóság.

Milyen porszívók vannak?

A porszívókat a porzsák típusa alapján különböztetik meg.A porszívókat a porzsák típusa alapján különböztetik meg.

 • Táskával. A klasszikus, olcsó modellek egyszer használatos vagy újratölthető vákuumzsákokkal. Ezeknek a készülékeknek a hátránya a szívóerő csökkenése, amikor a zsák megtelt, és a porral való érintkezés a szervizelés során.
 • Ciklonikus szemetesládával. Ezeknek a porszívóknak nincs zsákjuk, hanem egy tartály van az alján, ahová a porszívó által összegyűjtött por kerül. Ez praktikus megoldás, mivel nem kell megvásárolnia és kicserélnie a táskát.
 • Aqua-szűrő modellek. Ezek a modellek nemcsak a felületeket tisztítják, hanem párásított levegőt is létrehoznak. A szűrő a legkisebb porszemcséket is felfogja. Az egyetlen hátránya a magas ár és az egyes tisztítások utáni karbantartás bonyolultsága.
 • További négyféle porszívó létezik: klasszikus, álló, kézi és professzionális.

Klasszikus

A klasszikus porszívók a háziasszonyok által használt, jól ismert tisztítószerek, a padlóra vízszintesen szerelt főegységgel, a tömlővel, a teleszkópos csővel és a fúvókával.

Ezek a kialakítások, súlyok, méretek és funkciók széles választékában kaphatók. Mindig van lehetőség egy kompakt egységre egy kis otthonhoz, vagy egy nagy teljesítményű modellre egy nagyobb otthonhoz.

Függőleges

A függőleges porszívó egy felmosórongyra hasonlít, motorral, víztartállyal és portartállyal. Ezek vezeték nélküli vagy vezeték nélküli tápellátásúak, és általában 20-40 perc a működési idejük.

Az álló porszívónak van a legalacsonyabb szívóteljesítménye. Ezért ezek csak általános takarítási feladatokra alkalmasak az otthon vagy a lakásban.

Kézi

Ezek kis készülékek a támogatóbb tisztításhoz. Tisztítják a kárpitozott bútorokat, nehezen hozzáférhető helyeket – szekrényeket, éjjeliszekrényeket, csillárokat, polcokat stb. – és felszedik a kiömlött folyadékokat. A kézi nedves porszívó az autó belsejének tisztítására is alkalmas: megtisztítja az üléseket, a padlót, a csomagtartót vagy a kárpitot.

Nem alkalmas fő eszközként a lakás tisztítására. De ugyanilyen jól működik alapvető tisztítóeszközként is. Különösen, ha kisgyermeke van, és a szobákat mindig tisztán kell tartani.

A kézi porszívók akkumulátorral működnek, amely átlagosan 20 perc folyamatos munkát tesz lehetővé.

Szakmai

Ezek az elérhető legerősebb és leghatékonyabb porszívók, amelyek a portól az építési törmelékig mindent fel tudnak szedni. Kiváló, több mint 500 wattos szívóteljesítménnyel rendelkeznek a kemény felületek, szőnyegek és kárpitozott bútorok tisztításához.

A professzionális nedves porszívó jó választás egy nagy ház vagy lakás esetében. Ideálisak karbantartáshoz, általános tisztításhoz és akár javítás utáni tisztításhoz is.

A professzionális porszívók egyetlen hátránya a magas költség és a terjedelem.

Porszívó robotok

A múltban a robotporszívók csak a vegytisztítást végezték. Most már vannak olyan modellek, amelyek képesek padlót tisztítani. Ezek víztartályokkal, portartállyal és speciális „felmosórongyokkal”, rongyokkal vagy mikroszálas kendőkkel rendelkeznek.

Egyes modelleknél egyszerűen nedvesítse meg a ruhát a kívánt nedvességtartalomig, és törölje át a padlót. Mások vizet permeteznek a felületre, és letörlik.

A robotporszívók kényelmesek, mert emberi beavatkozás nélkül tisztítanak. De e kényelem ellenére nem alkalmasak általános tisztításra, hanem csak napi karbantartásra, és drágák – 30 000 rubeltől.

Mit kell keresni a porszívó kiválasztásakor
Most pedig beszéljünk a porszívó jellemzőiről és specifikációiról, amelyekre a vásárlás előtt oda kell figyelnie.

A porszívó teljesítménye
Ez a legfontosabb tényező. Ez határozza meg a porszívó hatékonyságát.

A porszívónak két teljesítményfokozata van:

 • Fogyasztás – mennyi áramot fogyaszt a porszívó működése közben.
 • A szívóerő, vagyis az, hogy a porszívó mekkora erővel szívja fel a port és a törmeléket.
 • Minden porszívón szerepel az energiafogyasztási adat. Ez inkább egy marketingfogás. Csak a szívóteljesítményre kell figyelni – ez a készülék útlevelében van megadva, vagy megtalálható a gyártó webhelyén.

Otthona vagy lakása számára, függetlenül annak területétől, az optimális porszívó 1500 és 2100 watt közötti teljesítményfelvétellel rendelkezik.

A porszívónak legalább 300 wattos szívóteljesítménnyel kell rendelkeznie. Aki gyors porszívót keres, válasszon egy 400 wattos vagy annál nagyobb teljesítményű modellt. A professzionális porszívók szívóteljesítménye akár 900 watt is lehet. Ezzel szemben egy álló porszívó átlagos szívóteljesítménye mindössze 150-200 watt.

Fontos megjegyezni, hogy a nagy szívóteljesítmény nem feltétlenül egyenlő a nagy szívóteljesítménnyel. Porszívó kiválasztásakor mindig az utóbbi számot nézze.

Vákuumzsák és víztartály kapacitása
Ez a besorolás befolyásolja, hogy milyen gyakran kell majd újratölteni a porszívót, és hogy a tartály kapacitása elegendő-e egy tisztítási munkához.

Az optimális víztartály kapacitása 8-10 liter. Ha a lakás kicsi, 1-2 szobás, egy 2-4 literes tartály elegendő.

Az alábbi ábrák útmutatóként használhatók.

 • Egy- vagy kétszobás lakások – 3-4 liter.
 • Egy három- vagy négyszobás ház – 5 litertől.
 • Egy nagy házikó több mint négy szobával – 8-10 liter.
 • Ami a porgyűjtőt illeti, annak kapacitása a víztartály méretétől függ. Ezért minél nagyobb a tartály, annál nagyobb a porgyűjtő tartály.

Szűrőrendszer
Porszívó kiválasztásakor nézze meg a gépbe szerelt szűrőket. Megfogják a finom porszemcséket, és megakadályozzák, hogy azok a levegőbe kerüljenek.

Fontolja meg a HPA szűrő modelljét: H12, H13, H14, (ULPA) H15 vagy (ULPA) H16 – ezek 99%-os részecske visszatartási arányt biztosítanak.

A vízszűrővel ellátott porszívó szintén hatékony. Hatékonyan szűri a porszívóból kilépő levegőt, és emellett párásítja is azt. Minden porszemcse a vízbe süllyed.

Ha allergiás az otthonában, akkor érdemes beszerezni egy vizes porszívót, amely vízszűrővel rendelkezik. Más esetekben válasszon HEPA-szűrővel ellátott készüléket.

Zajszint
A nedves porszívó zajszintje magasabb, mint a klasszikus száraz porszívóé. Az átlagos zajszint 70 és 80 dB között van.

Ha csendes porszívót szeretne, amelynek zajszintje 60-70 dB, válasszon egy jól ismert márka csendes porszívóját. Ha a zaj nem fontos, vegye figyelembe bármely porszívót, amely megfelel a többi kritériumnak.

Könnyen karbantartható
Porszívó vásárlásakor vegye figyelembe, hogyan kell szervizelni. A legtöbbször a tartály és a porgyűjtő tartály cseréje és tisztítása nem vesz igénybe több mint 10 percet.

A leginkább karbantartásbarát porszívók a tartályos kialakítású porszívók. Itt a víztartály a szennyvíztartályba van beépítve. Vagyis egymásba illeszkednek. Ez a kialakítás gyakran megtalálható a THOMAS, KARCHER és ROWENTA porszívókban.

A zsinór hossza
Ez egy másodlagos kritérium az otthoni porszívó kiválasztásakor. De ez befolyásolja a tisztítási kényelmet.

Az ideális kábelhossz legalább 7 méter, automatikus feltekercselő rendszerrel. Így nem korlátozzák a mozgásszabadságát.

De a megfelelő porszívónak nem mindig van megfelelő kábele. A függőleges eszközök esetében például általában nem hosszabb 4 méternél. Ez egy hosszabbító használatával orvosolható.

Jellemzők
Sok porszívó számos tartozékkal rendelkezik:

 • Száraz ecset (standard)
 • súrolókefe kemény felületekre
 • tisztítókefe kárpitozott bútorok és szőnyegek tisztításához
 • résszerszám
 • ablaktisztító fúvóka (nem minden modell)
 • Turbókefe (prémium modellek)
 • A porszívók választéka meglehetősen korlátozott. Ezért kérjük, készüljön fel arra, hogy szükség szerint további tartozékokat vásárol.

Íme hat kézi porszívó, amely ideális otthonába vagy lakásába.

A legjobb porszívó porszívók az Ön otthonába.

Thomas Aqua Pet & Family

Ez a porszívó kiválóan alkalmas laminált padlóval, parkettával és szőnyeggel rendelkező otthonok és lakások tisztítására.

Vízszűrővel és egyedülálló légszűrő rendszerrel rendelkezik, amely vízköddel nyomja el a porszemcséket.

A gyártó a tömlő fogantyúján állítható szívóteljesítmény-szabályozót is biztosított. Ez azt jelenti, hogy ez a paraméter a tisztítás típusától függően szabályozható: karbantartás vagy általános tisztítás.

A porszívó teljesítménye 1 700 watt. A porzsák kapacitása 6 liter. A kábel hossza 8 méter.

A porszívó előnyei a következők:

 • A felületre kiömlött folyadékok összegyűjtésére alkalmas
 • A motor a túlmelegedés elkerülése érdekében hűtött
 • Jó légszűrés
 • van egy speciális rekesz a tartozékok tárolására.
 • A hátrányok közé tartozik, hogy a porzsákot minden tisztítás után ki kell tisztítani.

Bosch BWD41740

A Bosch BWD41740 egy otthoni vagy lakásporszívó levegőpárásító funkcióval. Kemény felületeket, kárpitozott bútorokat és magas bolyhos szőnyegeket tisztít.

Standard kefékkel, kárpittisztító tippekkel és még függönyökkel is rendelkezik.

A porszívó HEPA-szűrővel van felszerelve, amely biztonságosan távol tartja a részecskéket a levegőtől. És úgy tervezték, hogy percek alatt szervizelhető legyen.

A modell kétféle portartály használatát biztosítja: egy zsákot a száraz tisztításhoz, és egy aquafiltert a nedves tisztításhoz.

Előnye a nagy tisztítási hatékonyság, a könnyű karbantartás, a nagy kapacitású porzsák és a nagy, 1700 wattos teljesítmény.

Az egyetlen hátránya a rövid zsinór és a tömlő karjának hiánya.

A Bosch BWD41740 ára Szentpéterváron 17 000 rub-tól kezdődik.

Thomas Multiclean X10 parketta

A Thomas Multiclean X10 Parketta egy többfunkciós porszívó, amely alkalmas általános vagy karbantartó takarításra a háztartásban.

Elektronikus vezérléssel és vízszűréssel rendelkezik. Van egy funkció a padlóról és a bútorokról kiömlött folyadékok felszedésére is.

A zsinóros tömlő strapabíró, így nem áll fenn a dörzsölődés vagy a véletlen tömlőszakadás veszélye.

A kimeneti teljesítmény ugyanaz, mint az előző modellekben, 1 700 W. A porzsák kapacitása 6 liter. A zsinór hossza 8 méter.

A Thomas Multiclean X10 parketta plusz előnyei közül:

 • elektronikus vezérlés a tömlő fogantyúján található távirányítón keresztül;
 • Kiváló manőverezőképesség az ötletes kialakításnak köszönhetően;
 • Kézzel vagy lábbal történő be-/kikapcsolás;
 • Tárolórekesszel rendelkezik a tartozékok tárolására.
 • A modell hátrányai: a porszívót minden tisztítás után meg kell tisztítani.

Költségek Szentpéterváron: 28 000 rubeltől.

Clever & Clean HV-100

Ez a kézi akkumulátoros porszívó 100 W szívóteljesítménnyel és 1,3 kg tömeggel rendelkezik. Ideális otthonának és lakásának tisztán tartásához, valamint autója tisztításához. A készülék folyamatos üzemideje 15 perc egyetlen feltöltéssel.

Nemcsak a port és a törmeléket szedi fel, hanem a kiömlött és lecsöpögött folyadékot is. Ablakokat és tükröket tisztít. A mellékelt tartozékokkal ablakokat és tükröket tisztít.

A porszívó belsejében található a 0,5 literes porgyűjtő tartály, amelynek megtelését a burkolaton található speciális visszajelző lámpa jelzi.

Az előnyök közé tartozik a tágas portartály, mint egy ilyen készülék esetében, a portartály feltöltésének és töltésének jelzései, valamint a készülék függőlegesen történő parkolásának lehetősége.

Hátránya a magas, 80 dB-es zajszint és az akkumulátor gyors lemerülése a folyamatos tisztítás során.

A Clever & Clean HV-100 kézi porszívó ára 7000 USD-től kezdődik.

Xiaomi Roborock E352-00 robotporszívó Lite

Ez egy robotporszívó, amely száraz és nedves karbantartó tisztítást végez. A szívóteljesítményt attól függően növeli, hogy milyen felületet tisztít.

A nedves tisztításhoz egy levehető fúvókával rendelkezik, amelyhez egy nedves mikroszálas kendő csatlakozik.

Érzékelőkkel rendelkezik, amelyek megakadályozzák, hogy leessen a lépcsőn vagy akadályokba ütközzön.

A robotporszívó teljes vezérlése az okostelefonra telepített alkalmazáson keresztül történik.

A Xiaomi Roborock E352-00 Robotporszívó Lite 90 percig folyamatosan működik akkumulátorral. A porszívó űrtartalma 0,64 liter.

A robotporszívó előnyei a következők.

 • Erős akkumulátor.
 • A hét bizonyos napjain történő takarítás ütemezésének beállítása.
 • Alacsony zajszint.
 • Többféle üzemmód a száraz és nedves tisztításhoz.
 • Hátránya, hogy csak egy teljes készlet: csak egy oldalsó kefe.

Ár: 25 000 rub-tól.

Karcher PUZZI 8/1 C
Mosó porszívó Karcher PUZZI 8 1 C

A Karcher PUZZI 8/1 C egy professzionális takarító porszívó, amely bármilyen tisztítással megbirkózik, beleértve a kárpitozott bútorok tisztítását is. Kiterjedten használják lakás-, ház- és kereskedelmi tisztításban, valamint autómosókban az autók belső terének tisztítására.

A porszívó nagy teljesítményű porlasztással és a törmelék felszívásával rendelkezik. Tökéletesen tisztítja a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat, mivel a magasnyomású mosók mélyen behatolnak a textíliákba.

A Karcher PUZZI 8/1 C könnyen karbantartható: egyszerűen vegye ki a tartályból a szennyezett vizet, öntse ki és öblítse ki a tartályt.

A porszívó többféle üzemmódban is működhet: csak a felületre juttatott tisztítószer, csak a szívás vagy két üzemmódban egyszerre.

A porszívó felhasználói észreveszik a nagy teljesítménynek, a szerény kiszolgálásnak és a könnyű használatnak köszönhetően bármilyen felület tisztításának hatékonyságát.

Karcher PUZZI 8/1 C – ez egy kiváló lehetőség porszívó egy nagy vidéki ház vagy nyaraló számára. Padlótisztításra, bútorok száraz tisztítására, sőt, még autók belsejének tisztítására is alkalmas.

Ellenőrző lista a porszívó kiválasztásához
Végezetül egy praktikus ellenőrző listával zárjuk a porszívó kiválasztásához.

 • Kisebb lakásokba 300 wattos vagy annál nagyobb szívóteljesítményű porszívót válasszon (kivéve, ha álló, kézi vagy robotporszívóról van szó), nagyobb lakásokba pedig 400 wattos teljesítménytől.
 • Válasszon olyan porszívót, amelynek víztartálya a lakás méretéhez igazodik: egy- vagy kétszobás lakás esetén 3-4 literes, három- vagy négyszobás lakás esetén 5 literes, nagy lakás esetén pedig 8-10 literes.
 • Csak aqua- vagy HEPA-szűrővel ellátott porszívót vásároljon.
 • A porszívónak könnyen kezelhetőnek kell lennie, és a portartály vagy a portartály gyorsan tisztíthatónak kell lennie.
 • Figyeljen a tisztítószerrel együtt szállított tartozékokra, és szükség esetén vásárolja meg a megfelelő tartozékokat is.

Most már tudja, hogyan válasszon olyan otthoni porszívót, amely teljes mértékben megfelel az Ön takarítási igényeinek.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии